Motivový obrázek

V Praze proběhlo již 13. setkání expertů mezinárodního investičního práva

13. ročník již tradiční konference s názvem „Investment Treaty Arbitration Conference“ pořádané Ministerstvem financí proběhl 26. října v reprezentačních prostorech Lichtenštejnského paláce Úřadu vlády. Tato konference představuje prestižní mezinárodní fórum pro výměnu zkušeností s řešením investičních sporů mezi státy a zahraničními investory.

„Největším přínosem konference je pro nás osvědčená výměna zkušeností se zástupci ostatních států s obranou před investičními nároky. Každoroční setkání zahrnující i představitele akademické obce a soukromého sektoru nám pomáhá hájit zájmy České republiky v mezinárodních investičních arbitrážích, kde dlouhodobě patříme mezi nejúspěšnější státy na světě,“ prohlásila Martina Matejová, vrchní ředitelka právní sekce Ministerstva financí. „Jsem rád, že naše konference neustále přitahuje odborníky z celého světa. Přes 150 účastníků z 27 zemí, mezi nimi 39 kolegů z řad státních úředníků zastupujících své státy v investičních arbitrážích ze 14 zemí, se zúčastnilo letošního ročníku,“ uvedl Jaroslav Kudrna, vedoucí samostatného oddělení Mezinárodní arbitráže a ochrana zahraničních investic.

Hlavním řečníkem konference byl profesor George Bermann, ředitel Centra pro mezinárodní obchodní a investiční arbitráž na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Dopolední část byla ve znamení panelů expertů na povinnosti investorů vyplývající z mezinárodních investičních smluv a na téma problematiky soudního vyvlastnění investic. Odpolední program se pak skládal z diskuzních panelů na aktuální témata kodexu chování rozhodců zasedajících v rozhodčích tribunálech a možného vývoje investičních arbitráží v budoucnu. Vystoupila zde např. Martina Polášek působící jako zástupkyně generálního sekretáře Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů ve Skupině Světové banky.

Předvečer samotné konference byl ve spolupráci s ICC YAAF a Young ITA již klasicky věnován mladší generaci právníků zabývající se mezinárodním řešením sporů, kteří zde mohli nasbírat cenné rady od zkušenějších zahraničních kolegů a zároveň diskutovat nad environmentálním aspektem v rámci mezinárodní ochrany investic.

Den po konferenci se odehrál ještě seminář pro zástupce států, kterého se zúčastnili zástupci z více než 14 zemí v čele s řečníky z Argentiny a Lotyšska. Jeho předmětem byly zejména diskuze o obraně států v investičních arbitrážích a také simulace vyjednávaní vybraných ustanovení mezinárodních investičních smluv. Konkrétní informace o arbitrážích se vztahem k České republice jsou k dispozici zde.